Sunday 2 November 2008

Jeremiah Wright's improvisatie

De vraag was niet of, maar wanneer. En vanavond was het zover: pastoor Jeremiah Wright's debuut in een presidentiële verkiezingscommercial.

Op het moment dat de video's van Obama's pastoor Jeremiah "God damn America" Wright opdoken sprong een deel van de Republikeinse partij een gat in de lucht. Meer bewijs dat Obama een radicale, gevaarlijke en anti-Amerikaanse kandidaat is hadden zij niet nodig. Wright was voor hen de garantie dat McCain het Witte Huis ging winnen.

Maar John McCain verbood zijn achterban de uitspraken van de pastoor in reclames te gebruiken. Hij wilde een schone campagne; en bovendien "I will not have any comment on it and that's because I thought and I believe that Senator Obama does not share those views expressed by Wright." Toen de pastoor toch in een verkiezingsreclame van een Congreslid langskwam, gaf McCain opdracht de commercial direct uit de lucht te halen.

Maar met minder dan 40 uur te gaan voordat de stemlokalen opengaan, trekt de National Republican Trust zich niet langer iets aan van het verbod. Deze groepering -opgericht "to help promote American values" - zond vanavond de eerste presidentiële verkiezingsreclame uit waarin Obama en Wright samen vookomen.

Het zal weinig uitmaken. Amerikanen die Obama al links lieten liggen vanwege zijn pastoor worden bevestigd in hun mening; voor wie Wright's woorden niets uitmaakten zullen doorgaan de pastoor te negeren. Obama zelf zal er geen woorden aan vuil maken; en ook McCain laat het op zijn beloop: hij heeft wel iets anders aan zijn hoofd op dit moment.

De reclame - en het verbod Wright niet eerder in te zetten - gaat echter na dinsdag binnen de Republikeinse veel stof tot discussie opleveren. Enerzijds is er de rechtse tak die de pastoor veel eerder had willen inzetten; anderzijds zullen de meer gematigde GOP-ers stellen dat McCain niet genoeg steun van de conservatieve achterban heeft gekregen.

Zo speelt Jeremiah Wright toch nog een rol binnen de presidentsverkiezingen; maar niet één die zes maanden geleden verwacht werd.

No comments: