Thursday 4 December 2008

Regeren in de frisse lucht

Het werd bijna 10 keer duurder dan begroot en de bouw duurde twee keer langer dan gepland. Maar dankzij het nieuwe visitors center ruikt het `s zomers eindelijk niet langer naar zweet op Capitol Hill.

Deze week werd de langverwachte opening van het centrum feestelijk gevierd. Toespraken, muziek en veel blije gezichten. Eenmaal binnen valt al het enthousiasme enigszins dood: het $621 miljoen kostende bouwwerk houdt het midden tussen een shopping mall en een station.

Lange marmeren gangen en een roltrap leiden naar een grote zaal. In deze Emancipation Hall staat een aantal standbeelden, waaronder een reproductie van Lady Liberty. Aangezien het origineel op de koepel van het Capitool staat is het interessant haar eens van zo dichtbij te kunnen bekijken.
Verder wat voorname mensen in steen van wie ik nog nooit eerder had gehoord.
Persoonlijke hoogtepunten waren deze twee foeilelijke beelden: een astronaut die later voor de staat Colorado in het Congres zou plaatsnemen......en de eerste koning die over het verenigde Hawaii de scepter zwaaide.
Het centrum is niet alleen bedoeld om bezoekers te imponeren. Toeristen hoeven nu niet langer buiten onder een afdakje te wachten voordat ze aan hun tour van het Capitool kunnen beginnen. In plaats daarvan kunnen ze de tijd doden met films kijken, eten, shoppen in twee - volledig identieke - souvenierwinkels of uitgebreid op één van 26 WC's gaan zitten.
Dat de naar schatting 3 miljoen jaarlijkse bezoekers niet langer weer en wind hoeven te trotseren is niet alleen fijn voor hen; ook de 535 senatoren en Congresleden kunnen eindelijk weer rustig ademhalen. In de rij staan speelt zich nu af onder het toeziend oog van de air conditioning en dat is een enorme verbetering, aldus de Democratische leider van de senaat. "In the summertime, because of the high humidity and how hot it gets here, you could literally smell the touristst getting into the Capitol."

No comments: