Thursday, 22 January 2009

War on Errors

Hij is nog geen 50 uur president en nu is Obama's boodschap van 'change' al waarneembaar. Helaas blijft in Den Haag alles bij het oude.

Obama nam vandaag duidelijk afstand van Bush's politiek. Hij tekenende een executive order die de gevangenis in Guantanamo Bay binnen een jaar moet sluiten, herhaalde zijn belofte dat "The US doesn`t torture" en bezocht het ministerie van Buitenlandse Zaken om Amerika's hernieuwde aandacht voor diplomatieke oplossingen kracht bij te zetten.

Ook benadrukte hij dat Amerika de gevaren van de 21ste eeuw niet alleen kan oplossen. Maar die opmerking lijkt Den Haag - met de weigering gevangenen uit Guantanamo Bay over te nemen - te negeren.

Wat is het geval? Zestig gevangenen op Guantanamo Bay, waarvan vaststaat dat zij ten onrechte zijn opgepakt, kunnen niet van de Amerikaanse basis vertrekken. Dit is omdat hun veiligheid in eigen land niet gegarandeerd is en Amerikaanse antiterrorismewetten toelating tot de Verenigde Staten uitsluiten.

Nederland kan hier een helpende hand toesteken: Amerika is zo verstrikt in het door henzelf gecreƫerde juridische web, dat het land zonder internationale hulp niet in staat is op korte termijn van Guantanamo Bay af te komen. Obama kan de gevangenis wel binnen een jaar willen sluiten, maar dat zal hem voorlopig niet lukken. Zo zal alleen al het aanpassen van bestaande wetgeving jaren vergen.

Als boegbeeld van de internationale rechtsorde en zetel van het Internationale Strafhof had Nederland eerder en duidelijker stelling kunnen nemen tegen het wetgevend kunsten vliegwerk van de regering-Bush. Zelfs na de verkapte introductie van 'marteling' en het omzeilen van de Geneefse Conventie bleef het in Den Haag opvallend stil, ook toen het Amerikaanse Hooggerechtshof die wetgeving tot driemaal toe als ongrondwettelijk afwees.

Dat bondgenoot Amerika de gevangenis zo snel mogelijk sluit is in het belang van het Westen, en dus ook van Nederland. Guantanamo Bay is iedere democratische rechtsstaat een gruwel. Bovendien is het een belangrijke bron van terechte woede in islamitische kringen. Hoe eerder de regering-Obama dat kan verhelpen, hoe beter.

De Tweede Kamer en de coalitiepartijen CDA, PvdA, ChristenUnie en de SP, PVV, SGP blijven echter bij het punt dat het een Amerikaans probleem is, dat Amerika zelf moet oplossen. Maar het blijft volgens staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) wel belangrijk dat de EU de dialoog met de Amerikanen niet uit de weg gaat.

Met deze Nederlandse 'wel praten, maar vooral geen actie' aanpak schiet niemand iets op. Obama kan politieke schade oplopen, onschuldigen blijven vastzitten en Guantanamo Bay blijft als propaganda inzetbaar. Bovendien is het argument dat ieder land zijn eigen problemen moet oplossen onzin. Waarom steunde Nederland anders de inval in Irak? Waarom zitten er Nederlandse troepen in Afghanistan?

The War on Terror is voorbij en een nieuwe strijd is losgebarsten: the War on Errors. En het is tijd dat Nederland partij kiest.

1 comment:

Anonymous said...

Mark, je bent lichtelijk gedrogeerd door Obamania met die holle retoriek van change net zoals de rest van de drive by media.

Dat sluitingsbevel van Club Med is een consumptie-artikel voor de liberal c(r)ooks. Van daadwerkelijke sluiting komt het voorlopig niet.

Er staat helemaal niet vast dat daar 60 terreurverdachten zitten die onschuldig zijn. Ook Obama weet dat hij geen kant opkan met die lui omdat sommigen echt heel gevaarlijk zijn. Zo is er is 2007 eentje vrijgelaten die weer als voorman van al qaeda in jemen is boven komen drijven die een bomaanslag heeft gepleegd volgens een artikel in de International Herald Tribune. In november 2008 hebben de democraten ook al bekendgemaakt dat ze sommige voor een miltair soort tribunaal willen brengen omdat het bewijs is gebaseerd op informatie van inlichtingendiensten die wellicht zijn verkregen met stevige verhoortechnieken. Dat is geen change, that's more of the same!

Nederland doet er verstandig aan om deze lieden niet over te nemen. We weten helemaal niet wat die lui op hun kerfstok hebben of waar ze van verdacht hebben. Die hoef ik hier niet vrij te hebben rondlopen. Hun land van herkomst wil ze niet voor niks niet terugnemen. Sommige fossielen ter linkerzijde zoals kerteltje Pechtold die wil ze politiek asiel geven. Dat is de naiviteit ten top. Dat gaan we dus niet doen. Het is een probleem gecreeerd door de amerikanen, dat moeten wij niet overnemen. It's their mess, they clean it up!