Sunday, 19 April 2009

Dutch-American Friendship Day

Sinds 1982 is 19 april Dutch-American Friendship Day. En om dat te vieren organiseerde de Nederlandse gemeenschap in DC vandaag...niets.

Toen president Reagan de dag invoerde roemde hij de speciale band tussen de twee landen. "From the very beginning, Americans and Dutch were drawn together by mutual ideals. The Pilgrims resided in the Netherlands for ten years before they set sail for the New World. During the Revolutionary War, the Dutch people demonstrated their widespread sympathy for the American struggle for freedom."

Men koos toendertijd voor de 19de april omdat John Adams, de tweede president van Amerika, op die dag in 1782 in Den Haag door de Staten Generaal ontvangen werd. Ook werd op die dag het pand op de Fluwelen Burgwal 18 aangekocht om als Amerikaanse ambassade te fungeren -- een primeur voor het jonge land.

Helaas is de 27ste viering van Dutch-American Friendship geluidloos voorbij gegaan. Een aflevering van de tekenfilmserie Family Guy stond weliswaar in het teken van de legalizatie van marijuana, en de televisiezender FLM zond een film over de verdwijning van Natalee Hollaway uit, maar dat zijn toch niet echt de onderwerpen die passen bij 227 jaar 'speciale betrekkingen.'

Gelukkig biedt morgen een herkansing. Buitenlandse Zaken minister Maxime Verhagen is op bezoek in DC en samen met Hillary Clinton geeft hij op het State Department een persconferentie. Een van de zaken die aan de orde zal komen is de Ducth-American Friendship Day.

Vraag is natuurlijk of maandagochtend het beste moment voor een feest is. Anderzijds, het is beter dan het totale gebrek aan festiviteiten van vandaag. En aangezien ik morgen bij de persconferentie aanwezig ben, wordt dit verhaal vervolgd.

No comments: