Texaanse politieagenten zijn niet de meest vriendelijke dienders van Amerika. Een neus voor zaken kan ze echter niet ontzegd worden. En het mooie is het is nog legaal ook. In Texas althans.
De snelweg die leidt van miljoenenstad Houston naar de gokpaleizen in buurstaat Louisina voert automobilisten langs Tenaha – het soort dorpje dat aan alle voorwaarden voldoet om de achtergrond te vormen in een A-Team aflevering. Suffe hoofdstraat waar niets gebeurt? Check. Rechtvaardige mensen die beroofd worden? Check. Rednecks die een pak slaag verdienen? Check. Een grote baas die met zijn helpers achter de tralies moet? Hier wordt het lastig. Niet alleen zijn zij in dit geval de burgemeester en het lokale justitiĆ«le apparaat, wat ze doen is naar eigen zeggen legaal en nodig in de strijd tegen drugsoverlast.
Tussen juni 2006 en juni 2008 gaf de politie bijna 150 mensen die Tenaha passeerden de keuze: of gearresteerd worden wegens witwassen of een ander misdrijf of hun geld en andere waardevolle spullen inleveren. Onder hen bevonden zich bijvoorbeeld Jennifer Boatright en Ron Henderson, een stel dat met de $6000 die ze cash op zak hadden een nieuwe auto wilde kopen.
Nadat ze wegens onduidelijke redenen aangehouden waren dreigde de agent hun kinderen uit de ouderlijke macht te plaatsen, tenzij Boatright en Henderson een papier tekenden waarop ze zeiden akkoord te gaan met inlevering van hun geld. In ruil voor hun handtekening werd van verdere juridische stappen afgezien.
Een ander echtpaar, dat onderweg was om een aanbetaling voor hun restaurant te doen, werd op dezelfde wijze voor $50.000 getild. En in Roderick Daniels' geval was de $8.500 die hij bij zich had voor een nieuwe auto niet voldoende; de politieagent beval hem ook zijn juwelen af te doen. De ring die Daniels overhandigde deed de agent direct om zijn eigen vinger.
Zoals gezegd, deze praktijken zijn niet in strijd met de lokale wetgeving. De route is populair onder drugskoeriers die vaak met veel cash rondrijden. En met dit “Pluk-ze-kaal/ Lik-op-stuk beleid” wil de politie in Tenaha criminelen pakken waar ze het gevoeligst zijn. Bovendien komt het al het geld dat men op die manier binnenhaalt ten goede aan de gemeenschap.
Dat er op dit moment toch een rechtszaak tegen Tenaha's sterke arm der wet wordt aangespannen heeft de politie aan zich zelf te danken. Op een paar na blijken alle “criminelen” die aangehouden en beboet werden zwart of Latino te zijn. En hun “misdaad” was dat ze veel geld of waardevolle spullen bij zich hadden – in de ogen van de politie “bewijs” dat ze wel betrokken moesten zijn bij een misdrijf.
Inmiddels blijkt dat de lucratieve bijhandel verder gaat dan de politie alleen. Ook de lokale openbare aanklager vaarde er wel bij. Zo blijkt dat de popcorn machine op haar kantoor ($524) en catering voor een festival ($595) betaald is met geld dat verdiend is met het “Pluk-ze-kaal/ Lik-op-stuk beleid.” Daarnaast deed zij uit hetzelfde potje een aantal donaties aan goede doelen, waaronder $6000 voor de lokale kerk. Verder lijken ook de rechter en burgemeester niet vrijuit te gaan, tenzij zij een goed verhaal hebben waarom zij met aanhang op kosten van de gemeenschap twee weken naar Hawaii moesten.
De rechtszaak was oorspronkelijk vorig jaar gepland, maar naarmate de media meer aandacht aan de grijpgrage vingers van politie besteedt duiken er steeds meer gedupeerden op. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld maar zeker is dat het leven in Tenaha een stuk soberder zal worden.
CNN heeft het hele verhaal, inclusief een interview met een agent
Saturday, 13 June 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment