Tuesday 1 September 2009

Oplichtster krijgt wassen beeld à $900.000

Een 101 jaar oude damesvereniging is nou niet exact het toppunt van spanning – totdat Barbara McKinzie president werd van Alpha Kappa Alpha.

Deze landelijke organisatie, die alleen voor zwarte vrouwen open staat, heeft veel prominenten onder haar 250.000 leden – vooraanstaande politica's, Olympische kampioenen en wat Nobelprijs winnaars. En dat allemaal besturen dat kan niet iedereen, dacht McKinzie toen ze in 2006 aan de macht kwam, dus daar mag best wat tegen overstaan. Bovendien waren de tijden zo voorspoedig dat de vereniging overspoeld werd met gulle donaties, dus een beetje creatief boekhouden zou niemand opvallen.

Een deel van McKinzie's graai in de pot ging op aan de gebruikelijke dingen: juwelen, merkkleding en lingerie. Van de bonuspunten die ze met deze uitgaven verdiende – gemaakt met de credit card van de vereniging – schafte ze vervolgens een breedbeeldtelevisie en fitness apparatuur aan. Ook liet ze zich $4000,- per maand uit betalen voor haar pensioen en nam ze een levensverzekering voor $1miljoen.

Verder ontving ze een riant salaris à $375.000,- waarmee McKinzie de eerste Alpha Kappa Alpha president in 100 jaar is die betaald wordt voor haar erebaantje.

Maar het hoogtepunt van McKinzie's presidentsschap is haar wassen beeld, dat te bewonderen is in The National Great Blacks in Wax Museum in Baltimore en negen ton kostte. Volgens een woordvoerder heeft ze er zelf niet om gevraagd, maar is het haar “als dank voor haar enorme inzet” aangeboden.

Lange tijd ging alles goed. Totdat de miljoenen die McKinzie op de beurs had geïnvesteerd -weer zonder iemands medeweten of officiële goedkeuring - dankzij de crisis verdampten. Dat leidde tot vragen, een intern onderzoek en inmiddels heeft een aantal leden een rechtszaak tegen hun president aangespannen.

Zij is zich natuurlijk van geen kwaad bewust; de uitgaven waren nodig, gepast en marktconform, liet ze via haar advocaat weten. En dat wassen beeld kostte helemaal geen $90.000,-. Ze had er slechts $22.500,- voor neergelegd. Oftewel, waar bemoeit iedereen zich mee.

1 comment:

Anonymous said...

Bedankt voor de interessante informatie