Thursday, 17 May 2007

Hannity& Colmes

Fox News eng noemen is terecht, maar dekt de lading niet volledig. Fox News -de zender van neo-conservatief Amerika-- is namelijk bijzonder vilein in de manier waarop ze hun opvattingen de wereld in slingeren. Een goed voorbeeld van Fox News' geslepenheid is de talkshow "Hannity and Colmes."

Deze twee heren --Sean Hannity en Alan Colmes -- ontvangen iedere avond gasten en bespreken dan de actualiteiten. Op het eerste gezicht niets nieuws; maar wie beter kijkt, ziet geen objectief nieuwsprogramma, maar een strak geregisseerd propaganda instrument. Om te beginnen de heren zelf.

Sean Hannity ziet er goed uit: strak in het pak, grote Colgate smile en voorzien van vlotte babbel. Hij vertegenwoordigt de rechterzijde van het spectrum; oftewel, hij is de spreekbuis van de gemiddelde Fox News kijker.

De linkerzijde --lees "liberal, anti-American, anti-patriot, pro-terrorisme" -- van het nieuws wordt uitgedragen door Alan Colmes. Als journalist blinkt hij uit in het stellen van vragen naar open deuren en bekende wegen; hij valt gasten nooit in de rede en heeft een hoofd waar cartoonisten alleen maar van kunnen dromen. A born loser, zowel door zijn opvattingen als zijn uiterlijk, wordt het publiek nog maar eens duidelijk gemaakt.


Hun een-tweetjes gaan als volgt: een gast komt bijvoorbeeld uitleggen waarom de oorlog in Irak wel succesvol is. Vervolgens vraagt Hannity hoe erg de gevolgen zijn van het defaitische, anti-American Democratische wetsvoorstel om de troepen ooit terug te trekken. De gast vertelt zijn verhaal nogmaals en dan is het de beurt aan Colmes.

"Maar hoe slecht is het om een time table voor terugtrekking te hebben?" Hannity schudt met zijn hoofd en excuseert zich voor zijn domme side-kick. De gast herhaalt zijn argumenten; Colmes stelt nog een sputtervraagje en lijkt het dan ook te begrijpen.

In plaats van kritische kanttekeningen te plaatsen, bevestigt "Hannity and Colmes" iedere avond wat de gemiddelde Fox News kijker al gelooft, door de indruk te wekken dat de heren een objectief programma maken, waarin beide zijden van het spectrum belicht worden.

Het lijkt onschuldig, maar iedere avond nemen miljoenen Amerikanen hun verhalen voor waarheid aan. Hiermee dragen de heren bij aan de verdeeldheid in het land en de halsstarrigheid van neo-conservatieve Amerikanen dat de War on Terror te winnen is. Want niemand wil het risico lopen een Alan Colmes te zijn.

No comments: