In zijn nieuwe film "Sicko" opent Micheal Moore de aanval op de Amerikaanse gezondheidszorg. Zevenenveertig van de 300 miljoen Amerikanen zijn hebben geen ziektekosten verzekering; en sommigen die wel verzekerd zijn krijgen geen geld, omdat ze hun contract niet goed gelezen hebben.
Zijn film komt op een interssant moment: alle Democratische presidentskandidaten roepen op dit moment om een basis verzekering die iedereen moet dekken. Maar net zoals de timing van zijn vorige film "Fahrenheit 9/11" John F. Kerry het presidentsschap moest bezorgen, gaat het"Sicko" ook niet lukken om universal health care te bewerkstelligen.
Zieke Amerikanen leveren namelijk veel geld op. Fastfood ketens verdienen miljarden door ze vet te maken; grote televisies en slechte programma's weerhouden ze van een actiever bestaan; SUV's zorgen dat Yanken geen stap hoeven te zetten.
En als ze eenmaal vet en ongezond zijn, komt de farmaceutische industrie om de hoek kijken. Een subjectieve ruwe schatting leert dat een op de vier televisiereclames zelf medicatie aanprijst; dieeten scoren ook hoog. Televisie programma's over afvallen, fitness, gezondere levensstijlen, boeken met tips, fitnessgoeroes vliegen iedere avond over de buis.
Als Amerikanen minder zouden consumeren, brengen ze hun maatschappij in gevaar. Hogere winsten kunnen allen met meer productie --en dus consumptie-- gewaarborgd worden.
Er zal de komende maanden veel gesproken worden over health care voor iedereen. Mijn voorspelling is dat het er nooit van gaat komen.
Friday, 29 June 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment