Thursday, 14 June 2007

You've got mail

Sinds ik een abonnement heb genomen op de news service van het Ministerie van Defensie, wordt mijn mailbox overspoeld met militaire berichten. Promoties, nieuwe uniformen, persconferenties van hoge Pentagon piefen, alles wordt gecommuniceerd.

De meeste berichten gaan natuurlijk over Irak en Afghanistan. In no time krijg ik alle details over gevangen genomen terroristen, dode Al-Qaida strijders en verijdelde aanslagen. Transparantie staat voorop en voor journalisten is dit perfect. Het nieuws komt naar je toe deze oorlog. Maar als ik een ding geleerd heb na een jaar D.C. is nieuws dat komt aanwaaien niet te vertrouwen.

Berichten zijn zo positief dat je zou denken dat de war on terror gewonnen is: het recente geweld is bijvoorbeeld een teken dat Al-Qaida zo goed als verslagen is. Maar ondertussen is de evaluatie van de opperbevelhebber in Irak Generaal Petraeus over de inzet van de in januari aangekondigde en inmiddels gearriveerde 25.000 extra soldaten verschoven van september naar januari; Bagdad is veiliger, maar in de rest van het land is het geweld toegenomen.


De dagelijkse berichten doen denken aan de persconferenties van de Iraakse minister van Informatie Mohammed Saeed al-Sahaf. Terwijl de Amerikaanse raketten om zijn oren vlogen, bleef hij de Iraakse overwinning verkondigen.

Het enige verschil: hij loog alles bij elkaar. Het Pentagon spreekt een paar keer per dag nog wel eens de waarheid...U.S. Department of DefenseOffice of the Assistant Secretary of Defense


(Public Affairs)News Release
IMMEDIATE RELEASE
No. 745-07, June 14, 2007

The Department of Defense announced today the death of a soldier who was supporting Operation Iraqi Freedom. Spc. Damon G. Legrand, 27, of Lakeside, Calif., died June 12 in Baqubah, Iraq, of wounds suffered when insurgents attacked his unit with anti-tank mines, rocket-propelled grenades and small arms fire in Baghdad, Iraq. He was assigned to the 571st Military Police Company, 504th Military Police Battalion, 42nd Military Police Brigade, Fort Lewis, Wash.

No comments: