Wednesday 18 July 2007

Leandro Aragoncillo schittert in afwezigheid

Een opmerkelijk bericht:

Een voormalige medewerker van het Witte Huis is woensdag tot tien jaar cel veroordeeld voor het doorspelen van geheime informatie naar het buitenland. Het zou gaan om de eerste spionagezaak in de ambtswoning van de Amerikaanse president uit de moderne geschiedenis, meldden Amerikaanse media.

Leandro Aragoncillo, een 48-jarige tot Amerikaan genaturaliseerde Filipijn, werkte vanaf 1999 bijna drie jaar in het Witte Huis, onder meer voor vicepresident Dick Cheney. Hij stuurde onder meer bezwarende dossiers over de president van de Filipijnen, Gloria Arroyo, door naar oppositieleden. Die zouden in het geboorteland van Aragoncillo een coup voorbereidden. In 2005 werd Aragoncillo opgepakt. (ANP)

Opmerkelijk, en niet omdat dit de eerste keer is in de moderne geschiedenis; ook niet omdat het ondanx alle veiligheidsvoorschriften mogelijk is; en ook niet omdat genaturaliseerde Amerikanen zoveel vertrouwen krijgen binnen het Witte Huis.

Het is opmerkelijk omdat ik het via het Nederlandse persbureau ANP hoorde. Hier is het geen breaking news. Sterker nog, CNN, FOX, MSNBC, ABC, niemand heeft dit verhaal vandaag verteld. Slechts een paar kranten melden het op hun website.

In een land waar de kleur sokken van Lindsay Lohan voorpagina nieuws is en alles wat maar enigszins met veiligheid te maken heeft volledig wordt uitgekauwd, is het opmerkelijk dit dit bericht niet (breder) wordt uitgemeten. Het is des te vreemder omdat dit een slag in het gezicht van President Bush cs is. Normaal gesproken is bepaalde media er als de kippen bij om zulke berichten te vermelden.

Het is onduidelijk waarom dit verhaal wordt verzwegen; maar het is opmerkelijk dat het gebeurt.

No comments: