Sunday 10 February 2008

Implosie gevaar

Hillary Clinton's problemen stapelen zich op. Haar voorsprong op Barack Obama wordt kleiner, ze moest haar eigen fortuin aanspreken om campagne te voeren en, volgens de peilingen, maakt ze minder kans dan haar tegenstander om John McCain in november te verslaan. Is Clinton een gepasseerd station?

Na zijn overwinning gister in Louisiana, Washington en Nebraska heeft Barack Obama inmiddels de voorverkiezingen in 18 van de 28 staten gewonnen. De voorspellingen voor de Potomac Primary - de voorverkiezingen in Virginia, het District of Columbia en Maryland - van volgende week gaan uit van meer overwinningen voor Obama. Inmiddels heeft hij meer 'gewone' delegates dan zij, en ligt zij slechts dankzij de superdelegates nog voor op de senator uit Illinois.

Ook op het financiele vlak loopt Obama bij haar weg. Hoewel ze sinds Super Tuesday meer dan $10 miljoen ophaalde, verklaarde een campagnemedewerker van Obama dat hij nog meer geld had binnen gehaald. En wie niet in het "follow the money' principe gelooft, volgens peilingen is de kans dat Obama McCain in november kan verslaan ook groter dan haar kansen tegen de zo goed als zekere Republikeinse kandidaat.

Zelfs als de nominatie zeker weet te stellen, is ze nog niet uit de problemen. Ten eerste is de kans groot dat ze die alleen weet te winnen met de hulp van super delegates. Dat maakt haar de kandidaat van de partijbonzen en niet van de gewone leden, die en masse voor Obama stemden. Dat achterkamertjes proces zal haar niet in dank worden afgenomen door de Democratische kiezers.

Ten tweede is Bill op dit moment meer een rem dan een toegevoegde waarde. Hij liet zich een aantal maal negatief uit over Obama en deed daarmee meer kwaad dan goed. Bovendien is het de vraag wie zin heeft om Clinton's running mate te worden. Dat is normaal gesproken al geen ambt waar velen warm voor lopen, maar met Bill in het Witte Huis wordt het vice presidentsschap helemaal een derde viool. Het vinden van de juiste persoon die Clinton kan aanvullen op de vlakken waar ze de hulp hard nodig heeft wordt dus ook lastig.

Terwijl het Hillary team steeds meer in de gevarenzone komt, blijft Obama datgene doen waar hij goed in is. Hij trekt volle zalen, geeft inspirende speeches en hij kan op steeds meer geld en endorsements rekenen. Na volgende week is de kans groot dat hij haar in het totale aantal delegates voorbij gaat, wat de kans groter maakt dat de super delegates die zich op dit moment nog niet voor een kandidaat hebben uitgesproken hem zullen gaan steunen. Zodra dat moment daar is, kan de implosie van Clinton's campagne niet lang meer duren.

No comments: