Sunday 9 March 2008

Four more years?

Terwijl alle ogen op de kandidaten gericht zijn zou je president Bush bijna vergeten. Hij gebruikt die rust om zijn politieke erfenis veilig te stellen. Met zijn last-minute wetgeving lijkt hij het leven van een eventuele Democratische opvolger zo moeilijk mogelijk te willen maken.

President Bush heeft nog maar een paar maanden te gaan in het Witte Huis en gebruikt deze tijd om terug te kijken. Hij lijkt het er ook nog even van te nemen. Terwijl hij op John McCain stond te wachten deed hij een klein dansje voor de pers. Buiten de spotlights om is hij echter druk bezig zijn politieke nalatenschap veilig te stellen.

Terrorismebestrijding en de oorlog in Irak zijn de belangrijkste onderdelen van die nalatenschap. Zaterdag sprak hij in zijn wekelijkse radiopraatje zijn veto uit op de zogenaamde "enhanced interrogation techniques." Deze hardere ondervragingstechnieken staan sinds het begin van de War on Terror ter discussie en zij worden, op basis van het VN Verdrag tegen marteling, internationaal als marteling beschouwd.

Volgens Bush zijn ze echter nodig, “because the danger remains, we need to ensure our intelligence officials have all the tools they need to stop the terrorists.” Ook voldoen ze volgens Amerikaanse wet niet langer aan de omschrijving van marteling, omdat men de criteria daarvoor na 9/11 verscherpt heeft.

De Democratische meerderheid in het Congres wilde de hardere technieken bij wet verbieden. Naar hun mening zijn de technieken die het leger gebruikt ook goed genoeg voor de CIA. Bush sprak zijn veto over dat wetsvoorstel uit omdat de CIA een ander soort verdachten ondervraagt dan het leger. CIA agenten hebben daarom ruimere bevoegdheden nodig. “The fact that we have not been attacked over the past six and a half years is not a matter of chance," zei Bush. " And this is no time for Congress to abandon practices that have a proven track record of keeping America safe.”

Eerder deze week gaf Bush senator John McCain, de Republikeinse presidentskanidaat, zijn goedkeuring. McCain is voorstander van de hardere ondervragingstechnieken. Hij heeft zich ook uitgesproken Bush' politiek in Irak voort te zetten. Enerzijds levert dit de Democraten een goed wapen op voor de verkiezingen in november. Een overwinning voor McCain levert niets anders op dan een derde termijn voor Bush' politiek is hun redenering.

Anderzijds levert het terugdraaien van deze last-minute wetgeving een eventuele Democratische president veel extra werk op. Want plannen omzetten in wetgeving kost tijd, hoe hard er ook tijdens de campagne om verandering geroepen is.

No comments: