Friday 11 April 2008

"Best Bad President"

Uit een Gallup poll blijkt dat slechts 28 procent van de bevolking vindt dat President Bush zijn werk goed doet. Hij verovert hiermee een plek in de "Top Drie van Slechts Gewaardeerde Na-Oorlogse Presidenten."

Bush deelt de derde plaats met Jimmy Carter (1977-1981) en hij laat de presidenten Richard Nixon (1969-1974) en Harry Truman (1945-1953) met respectievelijk 25 en 22 procent voor gaan.

Ondanks dat bijna historische dieptepunt doet Bush het gemiddeld vrij aardig. Gedurende de zeven jaar van zijn presidentsschap heeft hij de goedkeuring van 52 procent van de Amerikanen. Ter vergelijking: het gemiddelde van de waarderingspercentages van alle 11 na-oorlogse presidenten stelt Gallup op 55 procent. Zo bekeken doet "Number 43 a helluva job."
Uit deze grafiek blijkt echter dat Bush' gemiddelde wordt opgepoetst door zijn eerste, maar vooral door zijn tweede jaar in het Witte Huis. Op basis van de voorspelling voor 2008 en de cijfers van de afgelopen vijf jaren zou Bush bij lange na niet in de buurt komen van het presidentiele gemiddelde.

De verklaring is simpel: Bush komt in de "Slechtste President" ranglijst misschien niet verder dan de top drie, als het om de verkiezing tot "Beste President" gaat staat hij eenzaam aan de top. Het waarderingspercentage van 90 procent - gemeten in de dagen vlak na 11 september - is het hoogste dat Gallup ooit gemeten heeft. Opvallend detail is dat Bush hiermee het record van zijn vader - 89 procent - verbrak.

In het Witte Huis zal echter niemand wakker liggen van deze recente poll. Bush' reactie op zijn waarderingscijfers is - sinds ze naar beneden gingen - dat hij zich niet laat leiden door tijdelijke opinies. "History is going to have to judge," aldus de Decider-in-Chief.

Vice president Cheney vat zijn mening over peilingen nog bondiger samen. Toen een journalist hem vertelde dat twee-derde van het land niet achter de oorlog in Irak stond, luidde zijn antwoord, "So?" De journalist herhaalde zijn vraag, "So? You don’t care what the American people think?" Waarop Cheney zei, " No. I think you cannot be blown off course by the fluctuations in the public opinion polls."

Met nog negen maanden tot de inauguratie van zijn opvolger lijkt Bush er alles aan te doen om onder de 22 procent van Truman te duiken. Als hem dat lukt, is hij niet meer langer gewoon"a bad president," maar "the best bad president ever."

No comments: