Wednesday, 29 October 2008

Advocaten spekken campagnekassen

Dankzij de $37 miljoen die Amerikaanse advocaten aan de presidentskandidaten overmaakten bezetten zij de eerste en respectievelijk tweede plaats in de donor-ranglijsten van Obama en McCain.

De beroepsgroep koos overtuigend voor de Democraat, die ruim $28 miljoen ontving. The American Association for Justice – een lobby-organisatie – voerde met bijna $2.5 miljoen de lijst aan. De 20 bestverdienende advocatenkantoren in Washington, D.C. waren goed voor zo`n $2 miljoen.

Deze vrijgevigheid lijkt haaks te staan op de plannen van beide kandidaten om de gevestigde orde in Washington, D.C. op te schudden. Maar door zijn relatief korte tijd in de Senaat stammen Obama's contacten voornamelijk uit zijn tijd aan Harvard Law School en zijn werk als advocaat. Voor McCain geldt het omgekeerde: na 26 jaar in het Congres kent iedere advocaat en lobbyist zijn naam.

Volgens Kevin Wolf, partner bij advocatenbureau Bryan Cave, zijn de vele donaties echter het gevolg van de belangrijke juridische beslissingen die de volgende president moet nemen. “For example, 'who's on the next Supreme Court?' As a lawyer, I think that's a very important topic.”

No comments: