Wednesday 29 October 2008

All We See is Barack Obama

De Obama show, Obamamercial, Barack's Road block: vanavond zond Obama zijn 30 minuten durende infomercial uit. Gelikt, maar weinig verrassend.

Het was lang geleden, maar niet ongekend: 16 jaar geleden kocht de onafhankelijke presidentskandidaat Ross Perot ook al 30 minuten zendtijd in om zijn programma duidelijk te maken. Dat bleek weggegooid geld; in Obama's geval lijkt hetzelfde te gelden. Ook zonder deze herhaling van zetten wordt hij hoogstwaarschijnlijk dinsdag de winnaar .

In de infomercial passeerde een aantal gewone Amerikanen de revue. Rebecca Johnston, moeder en hard geraakt door de financiele crisis; Larry Stewart, een 72 jarige ex- pensionado die alweer 5 jaar aan het werk is om de rekeningen te betalen; Julia Sanchez, een weduwe met twee banen die maar net het hoofd boven water houdt. Mark Dow, die onlangs zijn baan gehalveerd zag worden.

In de voice-over en in een Oval Office-achtige werkkamer legt Obama uit hoe hij deze en andere mensen met gelijksoortige problemen gaat helpen.

Verder kwamen ook wat prominentere Amerikanen aan het woord: een aantal gouverneurs legt uit waarom men op Obama moet stemmen; de CEO van Google prijst zijn economische plannen; Michelle geeft een kijkje in het Obama huishouden; en een oud-generaal vertelt waarom Obama een goede opperbevelhebber gaat worden.

Na zo`n 25 minuten schakelde de infomercial over naar een live uitzending van een Obama rally in Florida. De overgang en de timing waren perfect: de kandidaat begon juist aan het laatste deel van zijn speech. Schijnbaar moeiteloos richtte Obama zijn aandacht van het aanwezige publiek op de kijkers die net kwamen aanschuiven.

De 30 minuten vertelden een indrukwekkend verhaal, maar wie de campagne gevolgd heeft hoorde niets nieuws. Ook de kritiek was meer van hetzelfde, voor zover men tenminste de moeite nam er iets over te zeggen. FOX News presentator Bill O`Reilly wijdde bijvoorbeeld zijn show weer eens aan de vraag "Who is Barack Obama?"

Winnaar van de avond lijkt zo John McCain te zijn. Terwijl Obama voor de 30 minuten zo`n $5 miljoen moest neerleggen, was zijn tegenstander een half uur te gast bij CNN`s Larry King. Voor niets.

2 comments:

Anonymous said...

Mark ik ben het eens met je, weinig nieuws, maar wel spannend.... Ik hoorde van een Amerikaanse vriendin deze week dat een "zwevende kiezer" haar vertelde: " ik kan toch niet op een gekleurde persoon kiezen..?" spannende tijden dus, wat gaat de Amerikaan doen? S

Anonymous said...

Op stemmen natuurlijk...