Monday 16 February 2009

Starbucks: "Wake Up and Smell the Coffee."

Wat heb je liever om de hoek: een Starbucks of een McDonald's? Deze vraag kreeg legde een onderzoeksbureau aan een aantal Amerikanen voor en de uitslag betekent de zoveelste teleurstelling voor de koffieketen. “Wake up and smell the coffee.”

Van de ondervraagden koos 43 procent voor een Mac op loopafstand; 35 procent gaf de voorkeur aan de Starbucks. Leeftijd speelde een belangrijke rol: in de categorie 18 tot 29 jaar won Starbucks het met met gemak van McDonald's': 49 vs. 36 procent. Van 30 tot 49 jaar waren de rollen omgekeerd: 45 tegen 37 procent. Ook 50 tot 64 (43 vs. 33 procent) en 65 plus (48 vs. 18 procent) kozen voor McDonald's.

Geslacht en ras liepen ook uiteen: mannen kozen met ruime meerderheid voor McDonald's (46 vs. 30 procent), terwijl Starbucks het bij de vrouwen maar op het nippertje won (41 vs. 40 procent). Alle kleuren kozen voor hamburgers, maar met grote verschillen in de percentages: bij blanke respondenten lag het op 43 vs. 35 procent en bij zwart op 56 vs. 27 procent.

In de inkomensgroepen prefereerden alleen zij die meer dan $75.000 verdienen Starbucks; en hoe minder er verdiend wordt hoe hoger men McDonald's aanslaat. Dit verschil is ook terug te zien bij het opleidingsniveau: hoe hoger des te liever koffie.

Leuk zo'n onderzoek, maar de vraag is natuurlijk wat deze cijfers zeggen. Simpel: de meeste mensen willen nu geen $4.50 voor een kop koffie neertellen. En waar Starbucks niet tegen de crisis bestand is - inmiddels zijn al duizenden medewerkers ontslagen en uitbreidingsplannen zijn op de lange baan geschoven - doet McDonald's het boven verwachting goed; het is één van de weinige Amerikaanse bedrijven die winst laat zien en de marketing afdeling speelt slim in op de actualiteiten met lage prijzen en stunts.

Starbucks moet actie ondernemen: of het wordt een grote internationale koffieketen waar je ook voor weinig geld een bakkie kan halen, of ze gaan voor een upscale look& feel en dito klandizie maar met minder exposure. In tijden waarin iedereen de broekriem moet aanhalen kan je niet voor allebei kiezen.

No comments: