Wednesday 18 February 2009

Wall Street: niet zeuren, geld verdienen

Het Amerikaanse reddingsplan komt met een boetekleed dat Wall Street veel te gewillig aandoet. Hedgefund manager en columnist Michael Lewis heeft een tip voor bankiers: "Grow a pair."

Wall Street bankiers hebben het zwaar te verduren. Wie nog niet ontslagen is moet het doen met een bonus waar ze een jaar geleden hun bed niet voor uitkwamen. En klagen, ho maar. Wall Street is voor de Amerikaanse belastingbetaler de bron van al het kwaad; en omdat hij het reddingsplan betaalt moeten de grootverdieners voor hem door het stof.

Dat de gemiddelde Amerikaan zo denkt is tot daar aan toe; opzienbarender is dat Wall Street toegeeft aan deze eisen. Een voormalige Merrill Lynch medewerker spreekt schande van hoge bonussen; CEOs meden Davos uit angst voor 'verkeerde signalen'; bedrijfsuitjes naar Las Vegas werden afgelast; Citi Group's CEO bood zijn excuses voor de nieuwe corporate jet.

Het wordt erger: filmmaker Michael Moore - 'Bowling for Columbine,' 'Fahrenheit 9/11' - roept via zijn website Wall Street bankiers op om voor de camera over de recente schandalen te praten. "Jullie hebben informatie die het Amerikaanse publiek moet horen. Ik verzoek jullie moedig te zijn en mij te helpen bij het ontrafelen van de grootste oplichterij in de Amerikaanse geschiedenis." Hoeveel mensen zich hebben aangemeld is geheim, maar als zijn film uitkomt zal Amerika zich weer opwinden over bekentenissen vol uitspattingen, schimmige constructies en torenhoge vergoedingen.

Tijd voor een tegengeluid, aldus hedge fund manager en columnist Michael Lewis. Zijn advies? "Doe wat je altijd doet en luister niet naar het publiek of de media. Als een of andere stommeling je wil redden en je $15 miljard geeft - no strings attached - ben je hem niets verschuldigd."

Wall Street bankiers moeten zich niet schuldig voelen. Zij zijn niet degenen die in de schulden zitten en hun hypotheek niet meer kunnen betalen. "Het enige dat ik deed was sukkels de kans geven net zo groots te leven als ik. Arme mensen moeten dankbaar zijn dat Wall Street ├╝berhaupt zaken met ze wil doen."

En het idee dat de crisis veroorzaakt zou zijn door een overdosis testosteron op Wall Street is onzin. "Wall Street werd altijd geregeerd door mannen; als deze crisis erger is dan alle vorige kan dat alleen maar komen omdat er vrouwen op het toneel zijn verschenen."

Lewis beseft dat zijn advies onorthodox is. Maar in deze tijden is het belangrijk dat je voor jezelf zorgt. "Als niemand je aardig vond toen je $45 miljoen per jaar verdiende gaan ze je niet opeens waarderen als je arm bent."

No comments: