Monday, 6 April 2009

Obama: Garanti Bank is de beste

De nieuwste campagne van de Turkse bank Garanti heeft drie uitkomsten: een sisser, een internationale rechtszaak of een diplomatieke rel.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Turkije sprak president Obama de inwoners van dat land toe. Althans, daar lijkt het op. “Ik wou dat ik zo`n goed economisch plan kon presenteren,” zegt de zwarte slanke man achter het katheder omringd met Amerikaanse vlaggen. “Maar er is een bank in Turkije die het doet, Garanti. Was er maar een Garanti in Amerika.”

Aan het woord is Michael Lamar, een 44-jarige Obama impersonator. Zijn 'presidentiĆ«le' persconferentie is onderdeel van een grote Garanti campagne waarin de Amerikaanse president de hoofdrol speelt. “We zouden dit waarschijnlijk niet met de vorige president gedaan hebben,” aldus Can Celikbilek, copy writer bij reclamebureau Alametifarika, “Maar Obama straalt hoop uit, niet alleen voor Amerika, maar voor de hele wereld.” Behalve op televisie is Lamar te zien op billboards in de pose die Obama tot een icoon maakte.

Ondertussen loopt hier een rechtszaak tegen de kunstenaar achter dat portret, Shepard Fairey. Hij baseerde zijn “HOPE” schilderij op een foto van het Amerikaanse persagentschap AP. En zij beweren dat hij daarmee hun auteursrecht schond. Fairey, tot wasdom gekomen als straatartiest, zegt dat hij niets met auteursrechten of royalties te maken heeft.

Als de rechter hem daarin gelijk geeft, zou AP zich weleens op Garanti kunnen gaan richten. Het gaat niet zo lekker met de krantenindustrie en AP kan het geld goed gebruiken. Ze hebben een beter verhaal: Garanti heeft, in tegenstelling tot Fairey, duidelijk commerciƫle doelstellingen. Ook scheppen ze een lucratief precedent als ze winnen.

Vraag is ook wat Obama in deze zaak te zeggen heeft. Dat zijn hoofd en naam gebruikt worden is 'part of the deal,' maar waar ligt de grens? Hoe blij moet hij zijn dat hij uitgerekend nu in verband gebracht wordt met hypotheken?

De enige die alle eventuele problemen wel gelooft is Lamar. Sinds hij zijn talent ontdekte is hij al enkele keren op 'staatsbezoek' geweest. En de verdiensten zijn hard nodig: Lamar verloor onlangs zijn baan bij JP Morgan Chase Bank. Het goede nieuws? “Ik ben nu fulltime beschikbaar.”

De Garanti reclame

No comments: