Wednesday, 15 April 2009

Tax Day: eindelijk iets te klagen

Amerikanen moesten gister hun belastingenaangiftes indienen en normaal gesproken gaat Taxday geruisloos voorbij. Dit jaar werd in meer dan 2000 steden geprotesteerd. “Give me my freedom, my guns and my money and keep your change.”

Het sudderde al een tijdje. Met de Democraten stevig aan de macht in het Congres en in het Witte Huis voelt een deel van Amerika zich in de steek gelaten. Ze zijn ontevreden over de miljarden aan bail outs, president Obama's begroting van $ 3.5 triljard en de voortdurende crisis. En nu moesten ze gister ook nog hun belasting betalen om al die onzin te bekostigen. Dat is geen democratie, dat is “taxation without representation.” Met die slogan begon 200 jaar geleden de Amerikaanse Revolutie; en nu was het tijd dat Amerika opnieuw in verzet zou komen.

In Washington werd de Taxday Tea Party in het parkje voor het Witte Huis georganiseerd. Tea party – een verwijzing naar een anti-Britse protestactie uit 1773 – stond dit jaar voor Tax Enough Already. En aan de spandoeken en borden was duidelijk te zien waar men genoeg van heeft, “Stop Socialism,” “Don't give my money to people who don't work,” “Imprison CEOs.”

Een deel van de naar schatting 1000 deelnemers, die regen en blubber trotseerden, grepen de bijeenkomst aan om direct op de man te spelen, “Impeach Spendorama,” “Stop Obama Bin Lying,” “Commander in Thief.” Ook in de toespraken was duidelijk te horen dat men boos is. “Zoals het nu gaat kan het niet meer. Ons land gaat naar de knoppen.” “Politici zijn gek geworden.” “Wall Street, you make me sick.”

Mocht u denken dat Amerika op het punt van een nieuwe revolutie staat, wees gerust. Deze mensen roepen dit namelijk altijd. Voor hen is het standaard vijf voor 12. De enige reden dat zij gister in zulke grote aantallen van zich lieten horen is aan de FOX News talkshow host Glenn Beck te danken. Zodra hij van de Taxday Tea Party hoorde heeft hij het onderwerp voortdurend gehyped in zijn programma, waarna zijn collega's en Republikeinse politici snel volgden.

Ondertussen vinden zes op de 10 Amerikanen dat Obama's aanpak van de crisis juist is; en de kans dat de Commander in Thief zich door een paar verregende demonstranten van de wijs laat brengen is ook klein. En dat is maar goed ook: waar zouden deze mensen zich anders druk over moeten maken?


Glenn Beck over het belang van de Tax Day Tea Party

No comments: