Monday 25 May 2009

Zoeken naar pillen

De 13-jarige Savana Redding was zich van geen kwaad bewust toen ze zes jaar geleden uit de klas geroepen werd om zich te melden bij het schoolhoofd. Eerder die dag was een klasgenoot betrapt met Ibuprofen pijnstillers – een overtreding van het schoolregelement – en op de vraag hoe zij aan die pillen kwam had ze Redding's naam genoemd. Het bleek het begin van een zaak die vorige maand het Amerikaanse Hooggerechtshof bereikte.

Redding's ontkenning iets van de pillen te weten bleek niet afdoende. Haar rugzak werd doorzocht en toen dat niets opleverde werd ze opdragen zich uit te kleden tot op haar ondergoed. Ook de naleving van het bevel om haar onderbroek aan de kant te schuiven en te schudden met haar borsten – dat Redding huilend onderging – bleef zonder resultaat. Eenmaal thuis besloot haar moeder werk van het voorval te maken: een 13-jarige aan zulke praktijken blootstellen was meer dan een schande; het betekende een inbreuk op de rechten die Redding aan het Vierde Amendement ontleent.

Dit artikel stelt dat niemand onderworpen kan worden aan fouilleersessies of huizoekingen als er geen gegronde verdenking bestaat dat iemand iets te verbergen heeft. Is er sprake van “probable cause” dan is zoeken alleen geoorloofd met een dagvaarding of op basis van specifieke regels.

De school is van mening dat dat het geval was. Men had bewijs, Redding's naam was genoemd en dergelijke medicijnen zijn strikt verboden op het schoolterrein. Ook was de school alert nadat eerder een leerling ziek was geworden nadat hij onbekende pillen had geslikt. En na de schietincidenten op Columbine High en Virgina Tech – waarbij tientallen doden vielen – nemen scholen bij de minste verdenking het zekere voor het onzekere. Bovendien wist de school zich gesteund door The National School Boards Association en de American Association of School Administrators, wiens rapporten het stijgende misbruik van medicijnen onder schoolkinderen “an alarming trend” noemen.

De rechtbank gaf de school gelijk maar in hoger beroep werd in Redding's voordeel geoordeeld. De school liet het daar niet bij zitten en stapte naar het Hooggerechtshof. Aan deze negen opperrechters is nu de lastige taak om te bepalen hoever een school kan gaan in het beschermen van leerlingen zonder inbreuk te maken op individuele rechten.

3 comments:

Anonymous said...

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]

Anonymous said...

This web site is without a doubt amazing, worthy of studying

Anonymous said...

Appreciate your giving out these kinds of really tips. Well done upon becoming an amazing blogger.