Thursday 21 June 2007

Wie volgt?

Hoewel de presidentiele race al overvol is --acht Democraten en 10 Republikeinen-- is er nog steeds ruimte voor kandidaten. Met een waarderingspercentage van rond de 30 procent, lijkt iedereen te denken het beter te kunnen doen dan President Bush.

Voor de Democraten is het wachten op Al Gore. Tot nu toe houdt hij zich op de vlakte --"nee, maar ik kan van mening veranderen"-- maar hij wordt regelmatig meegenomen in polls en ligt dan ook nog op kop. Volgens sommigen is zijn gewicht van doorslaggevend belang: zodra hij begint af te vallen, is dat een teken dat hij de knoop heeft doorgehakt en gaat meedoen.Minder spannend is of voormalig Republikeinse senator Fred Thompson gaat meedoen. Het is een publiek geheim dat hij op 4 juli zijn "officiele" aankondiging gaat doen. Zijn verleden is daarentegen des te opmerkelijker: voordat hij als senator gekozen werd, had hij al een senator in een film gespeeld; na zijn politiek carriere was hij te zien in de televisie serie Law& Order. Eind mei is hij op eigen verzoek uit de serie geschreven om hopelijk het witte doek in te ruilen voor het Witte Huis.

Vandaag maakte Michael Bloomberg -burgemeester van NYC en miljardair-bekend uit de Republikeinse partij te stappen. Van nu af aan is hij een onafhankelijke politicus en daarmee voedde hij de geruchten dat ook hij zich kandidaat zou gaan stellen. Hoewel hij het bij hoog en laag ontkent, zou het zo maar kunnen dat hij zich ook nog in de race stort.

Terwijl iedereen zich bezig houdt met de vraag wie de volgende kandidaat wordt-- Jeb Bush? Chelsea Clinton? Spongebob?--, gaat men de echte vragen uit de weg: hoe denken de kandidaten de oorlog in Irak op te lossen? Wat gaan ze doen met Iran? Noord Korea? Global warming? Guantanamo Bay? Pakistan? Darfur? Niemand lijkt het te weten en daarom praten we liever over poppetjes dan over de inhoud.

No comments: