Monday 7 April 2008

Terreur primeur

Zo rustig als Fitna ontvangen is in Amerika, zo roerig was in 1977 toen een andere film over de Islam tot gijzelingen en twee doden leidde.

Lang voor fatwa's, fitna's en de Islamitische staat Iran was er "The Message," een film over het leven van Mohammed met Anthony Quinn in de hoofdrol als de oom van de profeet. Verschillende Arabische landen deden de film uit 1976 in de ban, omdat het idee van een film over het leven van Mohammed hen niet aanstond, hoewel "The Message" was goedgekeurd door de Al-Azhar universiteit in Cairo en mede gefinancieerd was door de Libysche leider Muammar al-Gaddafi.

Op 9 maart 1977 viel een groep Hanafi moslims een aantal gebouwen in Washington, D.C. binnen en gijzelden daar 132 mensen. De gijzelnemers eisten dat de film vernietigd zou worden wegens heiligschennis. Ze vroegen ook om de vrijlating van een aantal leden van the Amerikaanse organisatie Nation of Islam. Autoriteiten vreesden echter dat de gevangenen geexecuteerd zouden worden, omdat ze vastzaten wegens de moord op familieleden van de gijzelnemers.

De 38 uur die de gijzeling duurde zorgde voor grote paniek in DC. Het Washington monument werd afgesloten voor het publiek; de Israelische premier Yitzhak Rabin - op bezoek bij president Carter - verliet als een dief in de nacht het Witte Huis. De aankomende Britse premier James Callaghan werd zonder de traditionele 19 saluut schoten ontvangen, omdat men bang was dat de terroristen ook zouden gaan schieten.

Nadat de ambassadeurs van Iran, Pakistan en Egypte met de gijzelnemers gesproken hadden, besloten de 12 mannen zich op 11 maart over te geven. De televisiezender NBC4 deed uitgebreid verslag van de gijzeling en de slachtoffers, maar de journalisten moesten af en toe naar woorden zoeken om het incident, de daders en hun motieven te beschrijven.

Meer dan dertig jaar later zijn die termen helaas zo bekend dat een 17 minuten durende film volstaat om ze duidelijk te maken.

No comments: