Sunday 1 March 2009

Wilders in Washington: Mission Accomplished

Geert Wilders sprak in Washington, D.C. op een symposium voor 500 enthousiaste Amerikanen. Het bezoek leverde veel aandacht maar waarschijnlijk weinig geld op. Zijn 'welkom thuis' geschenk zal die eventuele pijn verzachten.

Zodra Pamela Geller hoorde dat Wilders naar Amerika kwam nodigde ze hem voor de bijeenkomst van de Conservative Political Action Committee. Op dit jaarlijkse symposium komen conservatieve Amerikanen samen om te luisteren naar speeches over de bedreiging van het vrije wapenbezit, de verloedering van familiewaarden en het gevaar van socialisme.

Wilders' verhaal over de inperking van de vrijheid van meningsuiting mocht niet ontbreken, aldus Geller die via haar blog Atlas Shrugs tegen het oprukkend Islamitische gevaar waarschuwt. "Het gaat de verkeerde kant op en als niemand iets doet worden we op een dag allemaal wakker in een strafkamp." En Wilders - "de dappere verdediger van Westerse waarden" - geeft volgens haar het goede voorbeeld.

De bijeenkomst, die Geller organiseerde samen met het David Horowitz Freedom Center en de web site Jihad Watch, was Wilders' derde optreden in Washington, D.C. Eerder sprak hij in de National Press Club en op Capitol Hill, waar hij op uitnoding van de Republikeinse senator Jon Kyl zijn film vertoonde. Toeval of niet, dat optreden viel op dezelfde dag als senator John Kerry's vergadering over de verbetering van de relatie tussen Amerika en de Moslimwereld.

Wilders stapte onder luid gejuich en de kreten "Wilders for President" en "we love freedom" het podium op. Hij begon zijn verhaal met het bedanken van de Amerikaanse immigratie dienst - een verwijzing naar de Engelse weigering hem dat land binnen te laten. De zaal reageerde met boe-geroep. Als hij vervolgens spreekt over een speech die president Reagan in 1982 in het Engelse Lagerhuis gaf gaat er een golf van enhousiame door het publiek. Voor de meeste bezoekers aan het conservatieve CPAC symposium is de 40ste president nog steeds de beste. Ook als Wilders de Wall Street Journal aanhaalt klinken de mensen instemmend -- dat is een krant die ze tenminste vertrouwen lijken ze te zeggen. "De vrijheid van meningsuiting in Nederland is volgens de Journal net zo groot als in Saudi-Arabiƫ," zegt Wilders, "en mijn rechtszaak noemt de krant 'geen geringe overwinning voor Islamitische regimes die hun censuur willen exporteren.'"

Na de laatste staande ovatie riep organisator Geller de aanwezigen op geld te doneren voor Wilders' rechtszaak. "Alle bedragen zijn welkom want het is 'bloody expensive.'" Hoeveel geld ze had opgehaald kon ze niet zeggen, maar het was waarschijnlijk niet erg veel. "Maar daar ging het me ook niet om. Ik heb zelf de huur voor de zaal en alle faciliteiten betaald. En alles wat we ophalen is mooi." Op haar website, die dagelijks duizenden bezoekers trekt, staat inmiddels een link naar Wilders' fonds.

Zelf ging de PVV voorman ook niet in op de kosten of de opbrengsten van de avond. Maar ook zonder grote cheque is het bezoek aan Amerika, waar Wilders zich thuis zegt te voelen, geslaagd. Het leverde hem de nodige aandacht op in de media waar zoals te verwachten de meningen verdeeld waren. In de FOX praatprogramma's van Glenn Beck en Bill O'Reilly was men het grotendeels met hem eens. De Washington Post vergeleek Fitna in het Congres met de vertoning van de pro- Ku Klux Klan film 'Birth of a Nation' in het Witte Huis in 1915. De New York Times omschreef Wilders als een felle criticus van de Islam met controversiele standpunten zoals het plan om Moslims betalen om het land te verlaten.

Ondanks de "hartverwarmende ontvangst" en "de Amerikaans liefde voor de vrijheid van meningsuiting" zegt Wilders nooit in het land te willen wonen. En waarom zou hij? De dag dat hij thuiskwam bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat de PVV de grootste partij van Nederland is. "Mission accomplished."

No comments: